World Robotics 2021 – éves jelentés a szervizrobotokról

A professzionális szolgáltató robotok piaca világszerte elérte a 6,7 milliárd dolláros forgalmat, ami 2020-ra 12%-os növekedést jelent. A fogyasztói szolgáltató robotok forgalma is emelkedett 16%-al, így ennek a területnek a forgalma 4,4 milliárd dollárra nőtt, olvasható a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) éves jelentésében.

A professzionális szervizrobotok öt legfontosabb alkalmazási trendjét a globális világjárvány okozta extra kereslet befolyásolta:

  1. Az autonóm mobil robotok (AMR) és a kézbesítő robotok forgalma 11%-kal, több mint 1 milliárd dollárra nőtt. Az eladott eszközök többsége beltéri környezetben, termelésben és raktárakban működik. A tendencia a rugalmas megoldások irányába mutat, így az AMR-ek vegyes környezetben, pl. targoncákkal, más mobil robotokkal, vagy emberekkel is együttműködnek. A szállítórobotok számára is komoly piaci potenciállal kecsegtet a közforgalmú kültéri környezetekben, pl. az áru házhozszállítás utolsó szakaszában. A legtöbb országban azonban a szabályozások még nem teszik lehetővé az ilyen robotok széleskörű alkalmazását.
  2. A professzionális takarítórobotok iránti kereslet 92%-kal nőtt. A Covid-19 világjárvány miatt megnövekedett higiéniai követelményekre válaszul több mint 50 szolgáltató fejlesztett ki fertőtlenítő robotokat, amelyek fertőtlenítő folyadékot permeteznek, vagy ultraibolya fény használatával működnek. Gyakran meglévő mobil robotokat alakítottak át fertőtlenítő robotokká. A kórházak és más nyilvános helyek jelentik a nagy potenciált a fertőtlenítő robotok számára. A professzionális padlótisztító robotok értékesítése 2021 és 2024 között várhatóan évente átlagosan kétszámjegyű növekedést mutat.
  3. Az orvosi robotika piaci részaránya 2020-ban a teljes professzionális szolgáltató robotforgalom – főként a robotsebészeti eszközöké – 55%-át tette ki. A forgalom 11%-al nőtt, elérve a 3,6 milliárd dollárt. A rehabilitációs és nem invazív terápiához használt robotok óriási mértékben növekvő száma ezt az alkalmazást teszi a legnagyobb darabszámú orvosi alkalmazássá. Az orvosi robotok beszállítóinak mintegy 75%-át Észak-Amerikában és Európában működő cégek teszik ki.
  4. A globális világjárvány további keresletet teremtett a szociális robotok iránt, amelyek segítenek például az idősotthonok lakóinak abban, hogy a társadalmi távolságtartás idején kapcsolatot tartsanak barátaikkal és családtagjaikkal.
  5. A vendéglátóipari robotok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, 249 millió dolláros forgalmat generáltak és az előrejelzések szerint a forgalom tovább nő. Az étel- és italkészítéshez használt robotok iránti kereslet óriási mértékben nőtt – a forgalom majdnem megháromszorozódott, és elérte a 32 millió dollárt. A Covid-19 világjárvány fokozott figyelmet keltett az élelmiszerekkel való érintkezés elkerülésére.

A teljes, angol és német nyelvű cikk itt érhető el.