Orvosi robotika

Az orvosi robotika az elmúlt néhány évtizedben új területként jelent meg a támogató technológiák gyors fejlődése miatt. Manapság a robotika egyik legfejlettebb területének tartják, köszönhetően a gépek pontosságának és megbízhatóságának napról napra történő javulásának. Sikere nemcsak a csúcskategóriás mechanikai és vezérlési technológiák robotkutatásban történő alkalmazásának eredménye, hanem az intelligens gépek mindennapi életünkben való növekvő elfogadásának is az eredménye. 

Az általános vélemény a robotokról megváltozott, ahogy az emberiség belépett a 21-ik században. Vagyis e gépeket a legjobban olyan feladatokra lehetne használni, amelyek nagy pontosságot, nagy sebességet és nagy ismételhetőséget igényelnek. Mivel azonban nincs két egyforma beteg, ugyanazt a manipulációt sem lehet végrehajtani, amikor az orvosi robotikáról van szó. Ezért felhívták a figyelmet az ember által működtetett robotkarokra és az intelligens szolgáltató robotokra, amelyek egyelőre nem helyettesítik a műtéti személyzetet teljes egészében, hanem segítik őket a műtétek, a betegellátás és még sok más során.

A Bejczy Antal Intelligens Robotikai Központ elkötelezett amellett, hogy részt vegyen a modern egészségügy fejlesztésében, hogy ezt a világot jobbá és egészségesebbé tegye. Arra törekszünk, hogy megerősítsük együttműködésünket a sebészeti robotika vezető intézeteivel és az egyetemekkel, a kutatási területen érdekelt kutatóközpontokkal, hogy bizonyítsuk kompetenciáinkat a nemzetközi közösség számára.

Az orvosi robotika világában három fő kutatási terület van, amelyekkel központunk foglalkozik:

1. Szerszám – szövet interakciók és lágyrész modellezés

Az emberi szövet az egyik legösszetettebb anyag, amely robot manipulációk során jelenik meg. Általában anizotróp, viszkoelasztikus, inhomogén anyag, jellemzőinek és viselkedésének vizsgálatáról a bolygó egész területén ismert kutatók és kutatók már régóta tárgyalnak. Kutatásunk célja a meglévő modellek fejlesztése és újak kifejlesztése mind a lágy szövetek, mind pedig a merev / rugalmas műtéti eszközök kölcsönhatása szempontjából annak érdekében, hogy erős alapot teremtsen a modellalapú kontroll módszerekhez. A modelleket szimulációkkal és fantompróbákkal ellenőrizzük, kutatóközpontunk robot infrastruktúráját felhasználva.

2. Teleoperáció és távsebészet

A kórházban használatos, ember által működtetett műtéti robotok száma évről évre növekszik. Fejlesztésük elsősorban a közvetlen emberi működés hátrányainak leküzdésére irányul, mint például a kézremegés és a pontatlanság. Mivel azonban a sebészt egy távoli helyre helyezik, ahol a beteget működtető robotkarot irányítják, számos új probléma merül fel, például idő késleltetés, a haptikus visszacsatolás kérdése és a kommunikációs protokollok megfelelő használata. Kutatásunk során ezeket a kérdéseket sok más mellett vizsgálják is.

3. Szabványok és ontológiák

A sebészeti robotok már nem végeznek manipulációkat embertől mentes térben, mint általában az iparban. Ezért új szabványokra van szükség az emberekkel töltött helyiségben működő robotok számára. A robotika gyorsan fejlődő világában új meghatározásokra és szabályokra van szükség ezen alkalmazások biztonsági megbízhatóságának növelése érdekében. Központunk elkötelezett amellett, hogy részt vegyen ebben a fejlesztésben azzal, hogy új ötletekkel áll elő ezekhez a témákhoz.